Jak zrobić domowe masło klarowane?
- By : Activeman.pl
- Category : Inne

Masło klarowane jest powszechnie używane w kuchni hinduskiej, japońskiej, chińskiej i francuskiej. To szczególny rodzaj czystego tłuszczu, który cechuje się pysznym, maślanym posmakiem i możliwością wykorzystania go do wielu potraw. Mimo rosnącej popularności, w Polsce nadal najczęściej wybierany jest olej rzepakowy albo słonecznikowy. Jak przygotować pyszne masło klarowane i dlaczego warto to robić?
Jak zrobić masło klarowane?
Masło klarowane jest w Polsce dostępne w niewielkich wiaderkach niemal w każdym markecie. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, dlatego wiele osób decyduje się na zakup gotowego produktu. Jeśli jednak możesz poświęcić kilka godzin an domowy wyrób, zrobienie masła klarowanego nie jest niczym skomplikowanym. Potrzebne Ci będzie masło o wysokiej zawartości tłuszczu w dowolnej ilości. Pokrojone na kawałki masło wkładamy do garnka albo rondla z grubym dnem i na niewielkim ogniu topimy. U góry pojawi się piana, którą należy dokładnie ściągnąć za pomocą łyżki, a następnie przelać tłuszcz do osobnej miseczki, uważając, aby nie wlać również gęstego osadu, który wytworzył się na dnie naczynia. Piana i osad nadają się do wyrzucenia, a nam zostaje złocisty płyn stanowiący czysty tłuszcz bez wody i białka. Kiedy stężeje, można pokroić go w kawałki i zapakować albo schować do lodówki w zamykanej miseczce.
Do czego przydaje się masło klarowane?
W związku z tym, że stanowi ono tłuszcz w czystej postaci, świetnie sprawdzi się do wszelkich potraw, które wymagają wysokiej temperatury. O ile zwykłe masło zacznie się przypalać przy temperaturze stu stopni, masło klarowane potrzebuje ponad dwustu, aby zacząć się przypalać i wydzielać toksyny. Można więc na nim smażyć, piec i używać go wszędzie tam, gdzie maślany aromat nada potrawie dodatkowych walorów. Doskonale nadaje się do potraw smażonych na głębokim oleju, na przykład frytek, pączków, chipsów czy faworków, ale również jako aromatyczny dodatek do pieczonych ryb i pieczeni z mięsa wieprzowego czy wołowego.