Niedroga energetyczna pasza? Znaczenie wysłodków buraczanych przy produkcji mleka.
- By : Activeman.pl
- Category : Inne
Wysłodki są produktem ubocznym powstającym w wyniku przerobu buraka cukrowego i przemysłu cukrowniczego. Mają ogromne znaczenie dla hodowców, zwłaszcza tych którzy są właścicielami krów mlecznych. Wysłodki buraczane to pasza o wysokim potencjale energetycznym i łatwo strawna. Jakie jeszcze zalety mają wysłodki, jak je podawać oraz na co należy zwrócić szczególną uwagę? Przeczytaj ten artykuł i sięgnij po sprawdzone informacje!
Wysłodki buraczane – jak wpływają na produkcję mleka?
Duże zapotrzebowanie krów mlecznych na energię, sprawia, że konieczne jest skarmianie paszami, które zapewnią zwierzętom prawidłowy bilans energetyczny. Wysłodki wyróżniają się na tym tle spośród innych pasz, zwłaszcza gdy mowa o suchych wysłodkach melasowanych. Dzięki temu, że zapotrzebowanie na energię jest na odpowiednim poziomie, produkcja mleka stale rośnie, a hodowla jest wydajniejsza. Rozkład w żwaczu, w przypadku tej paszy jest powolny, co z kolei skutkuje dobrym zdrowiem krów. Profilaktyka chorób żwacza i zminimalizowanie ryzyka kwasicy oraz prawidłowe środowisko dla bakterii bytujących w żwaczu przekłada się na obniżenie mocznika w mleku: produkty hodowli są po prostu smaczniejsze, a co za tym idzie pożądane na rynku skupu.
Lepsze pobieranie dawek i łatwość podawania
Sucha postać wysłodków nie wymaga specjalnych zabiegów przed podaniem na stół paszowy. Problem może się pojawić w przypadku mokrych wysłodków, które dosyć szybko się psują i wymagają natychmiastowego podania na stół paszowy. W podawaniu mokrych wysłodków, kłopotliwe jest też wyciekanie soku, co przy suchych wysłodkach w ogóle nie ma miejsca. Suche wysłodki buraczane zawierają 90% suchej masy i od razu po zakupie są gotowe do podania zwierzętom. Wysłodki poprawiają smakowitość pozostałych pasz, które nie są tak chętnie zjadane przez krowy, co dobrze wpływa na zbilansowaną dietę, gdzie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze jest w pełni zaspokojone. Należy jednak zachować szczególną ostrożność przy skarmianiu krów zasuszonych, lub w przypadku tej grupy zwierząt całkowicie zrezygnować z wysłodków. Nadmierna ilość energii nie jest wskazana dla krów zasuszonych. Wysłodki możemy podawać na stół paszowy wraz z kiszonką z kukurydzy, pamiętając, że wysłodki w żadnym wypadku nie mogą całkowicie zastąpić kiszonek. Jeśli hodowca skarmia zwierzęta w głównej mierze innymi paszami, dzienna dawka wysłodków powinna oscylować w granicach 2-4 kg na dzień. Wysłodki powinny więc stanowić od 10% do 50% masy mieszanki treściwej.
Przechowywanie, dostępność, cena:
Sucha postać wysłodków jest łatwa w magazynowaniu. Nie występuje tu wyciek soku, a 90% masy suchej zawartej wysłodkach sprawia, że można ją długo przechowywać. Dostępność wysłodków nie jest ograniczona, mimo okresowości trwania kampanii cukrowniczej. Paszę tą zakupisz bez problemu w ciągu całego roku. Drobne wahania cenowe, związane z danym rokiem zbiorów nie mają aż tak dużego znaczenia i są raczej niewielkie. Wysłodki są więc nie tylko paszą, która podnosi wyniki hodowli, ale są również paszą tanią i ogólnodostępną.